Formentera klimaat in de winter

Kleinste eiland van de Balearen

Formentera is het kleinste eiland van de eilandengroep de Balearen in de Middellandse Zee en is gezegend met een mild Mediterraan klimaat. Dat wil zeggen dat Formentera net als Ibiza, Mallorca en Menorca milde winters kent en warme zomers. In de wintermaanden is de kans op neerslag het grootst wat er dan voor zorgt dat de natuur mooi tot bloei kan komen na de lange droge zomer periode.

Temperatuur in de winter en zomer

De temperatuur ligt in de winter maanden december, januari en februari het laagst met zo’n 15 tot 16 graden. Dankzij het milde Mediterrane klimaat dus heerlijk zacht. De temperatuur van het zeewater is in de winter op Formentera nagenoeg hetzelfde als de gemiddelde dag temperatuur namelijk een graad of 14 tot 15. Op sommige dagen is het zeewater zelfs warmer dan de buiten temperatuur. De zeewater temperatuur blijft op 15 a 16 graden tot omstreeks mei, juni. Vanwege de snel oplopende dag temperatuur loopt de temperatuur van het zeewater dan ook gestaag op.

Neerslag op Formentera

De neerslag op Formentera in de wintermaanden valt ten opzichte van ons land enorm mee. Je moet dan denken aan 30 tot 60 mm in de hele maand wat in een tijdsbestek van gemiddeld 6 dagen valt. De zon laat zich in de wintermaanden ook zeer geregeld zien. Zoals ook op de overige eilanden van de eilandengroep de Balearen kun je verwachten dat de zon zich iedere dag gemiddeld zo’n 5 tot 6 uur laat zien.

Overwinteren op Formentera

Formentera is dankzij het milde Mediterrane klimaat ook prima om te overwinteren. Je moet hier geen temperaturen van rond de dertig graden verwachten zoals op andere bestemmingen die populair zijn bij de overwinteraars maar het is nog altijd heerlijker dan bij ons met een dagtemperatuur van gemiddeld 15 graden met uitschieters tot wel 20 graden. Vorst en sneeuw hoef je hier niet te verwachten dus als je dat wilt ontvluchten dan is Formentera zeker geschikt om te overwinteren. Bovendien is het eiland iets meer dan twee uur vliegen vanaf Nederland wat het ook wel heel aantrekkelijk maakt.