Formentera klimaat per maand

Formentera heeft een heerlijk mild Mediterraan zeeklimaat. Mede daardoor is het prachtige eiland het gehele jaar heerlijk om te bezoeken. Om er achter te komen wat voor jou de meest geschikte maand is om er naartoe te gaan, hebben we alle maanden voor je op een rijtje gezet.

januari

januari is op Formentera met een gemiddelde temperatuur van maximaal 15 graden overdag gelijk de maand met de laagste temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde minimum temperatuur ligt rond de 8 graden. Het aantal zonuren zit op ongeveer 5, net zoals het aantal dagen dat er neerslag kan vallen. De hoeveelheid regen dat er valt zit tussen de 30 mm en 60 mm. De zeewater temperatuur ligt veelal hoger dan de dagtemperatuur namelijk zo’n 15 graden.

februari

In februari loopt na de koelste maand januari de temperatuur alweer iets op met één graad. De dagtemperatuur komt daardoor op een gemiddelde van 16 graden en er komt een zonuur per dag bij. Op sommige dagen tikt de temperatuur makkelijk de 20 graden aan. Het zeewater is door de lagere temperatuur in januari met een graadje koeler geworden. De regen hoeveelheid staat gelijk met de maand januari. Wederom is het gemiddeld aantal mm regen 30 tot 60.

maart

maart heeft een gemiddelde van ongeveer 7 uren zon per dag waardoor de temperatuur weer lekker kan oplopen. De dagtemperatuur is gemiddeld maximaal 17 graden en minimaal 9 graden. De temperatuur van het zeewater zit op 15 graden wat heerlijk aangenaam is om te duiken. Het aantal dagen dat er neerslag kan vallen zit op ongeveer 6, waarin 30 mm tot 60 mm regen niet ongewoon is gedurende de hele maand.

april

In april zie je de eerste toeristen alweer verschijnen wat niet zo heel vreemd is. De temperatuur kan overdag namelijk maar zo de 23 graden aantikken. Er kunnen ook frissere dagen tussen zitten waardoor de gemiddelde temperatuur op 19 graden uitkomt. Het aantal zonuren loopt langzaam aan weer op en zit in april alweer op 8 uur per dag. De kans op neerslag is nog aanwezig maar dat zullen in april op Formentera meestal maar kleine buitjes zijn. Een duik in het zeewater kan zeker met een zeewater temperatuur van een graad of 16.

mei

De maand mei is heerlijk om naar Formentera te gaan als je de drukte voor wilt zijn of als je wel van de warmte houdt maar niet van de strengende hitte. De kans op regen is klein en als er regen valt dan beperkt dat zich meestal tot een buitje. De gemiddelde dag temperatuur zit op maximaal 22 graden en minimaal op 14 graden. Het aantal zonuren zit in mei op zo’n 9 uur en als je tijdens een warme dag wilt afkoelen in de zee dan plons je in water wat met 18 graden heerlijk verfrissend is.

juni

In juni is het alweer volop zomer op Formentera dankzij het milde Middellandse zee klimaat. Juni heeft zo’n 10 zonuren op een dag en er valt nagenoeg geen regen. Het zeewater is met 21 graden weer heerlijk om te snorkelen en met een gemiddelde van maximaal 26 graden overdag is het warm genoeg om te zonnen op het strand of bij het zwembad van je hotel. Juni is perfect om hier naartoe te gaan als je niet van de hele hoge temperaturen houdt. Bovendien zijn de hotels en de vliegtickets voordeliger dan in het hoogseizoen.

juli

Juli is de op één na warmste maand op formentera. Juli heeft met 11 uren zon per dag gemiddeld de meeste zonuren over het hele jaar genomen. De gemiddelde maximum temperatuur ligt rond de 29 graden en de minimum temperatuur op 17 graden. De kans dat er een regenbuitje valt is vrijwel nihil. De temperatuur van het zeewater is ronduit heerlijk te noemen. Met een zeewater temperatuur van maar liefst 24 graden is het heerlijk toeven in het prachtige kraakheldere water.

augustus

Augustus is de warmste maand van het hele jaar. Dus kan het voor jou niet warm genoeg zijn dan is dit de maand om hier naartoe te gaan. De zon laat zich gedurende de hele dag zien wat neerkomt op maar liefst 10 zonuren per dag. De gemiddelde temperatuur ligt met een maximum op 30 graden en een minimum van 21 graden. Dat wil zeggen dat de temperatuur in augustus op Formentera ook wel eens op kan lopen tot boven de 40 graden. Maar wetende dat de zee met een water temperatuur van maar liefst 26 graden zich op loop afstand van je hotel bevindt is het best uit te houden toch?

september

Het is heerlijk om in de maand september naar Formentera te gaan. De grootste drukte is geweest en de temperaturen zijn nog uitstekend. Door de warme zomer heeft het zeewater nog een temperatuur van ongeveer 24 graden dus nog uitstekend voor een verfrissende duik. Met een gemiddelde dag temperatuur van maximaal 28 graden is het absoluut nog noodzakelijk om je in te smeren met zonnebrandmiddel. In september neemt de kans op een paar spetters regen iets toe.

oktober

In oktober kun je nog prima een vakantie boeken naar het eiland Formentera. Waar je wel rekening mee moet houden is, dat de regenkans in oktober het grootst is. Uiteraard is de hoeveelheid met 60mm tot 100 mm een schijntje in vergelijking met de neerslag in Nederland. Lig je niet wakker van een bui dan is het met een gemiddelde dagtemperatuur van maximaal 24 graden en minimaal 16 graden uitstekend om een terras te pakken of een fietstocht te maken want de zon laat zich nog steeds zo’n 7 uur op de dag zien.

november

november is één van de rustigste maanden op Formentera. Hoewel het op het eiland nog heel aangenaam qua temperatuur is, is het met een gemiddelde van maximum 19 graden te koel om een heerlijke zon, zee en strand vakantie te houden. Uiteraard kunnen er dagen tussen zitten die veel warmer zijn, maar koeler is ook mogelijk. Het aantal zonuren zit nog steeds op 8 in november en dankzij de warmte van de zomer heeft het zeewater nog een fijne temperatuur van 19 graden. De regen die er kan vallen kan net als in oktober wat langduriger zijn. Gemiddeld valt er 30 mm tot 60 mm.

december

Kan het in december flink vriezen en sneeuwen in Nederland, op Formentera is het dan nog erg zacht dankzij het milde Mediterrane zee klimaat. De temperatuur zit op een maximum van 16 graden en een minimum van zo’n 9 graden. De kans op nachtvorst is vrijwel nihil. Het aantal dagen dat er regen kan vallen zit op 6 dagen en de zon laat zich per dag gemiddeld 5 uur zien. Een duik in de kraakheldere zee is mogelijk want de temperatuur van het water zit in december op ongeveer 16 graden.